ţâfnoasa

Pe scurt, despre Paris

In Trecut-am şi eu p-acolo, ţâfnoasa spune… on 17/08/2016 at 10:45

Trei – patru zile la Paris nu sunt îndeajuns pentru oraş. Prea mare, prea ca la țară, vorba aia.

Am ajuns joi pe la prânz şi am plecat duminică tot cam pe la prânz.

IMG_2694.jpg

Sfaturi:

  • Nu lua bilete pentru aeroportul Beauvais. De ce? Ca să nu faci ca mine, să mă copiezi. Păi, de la Beauvais până undeva în Paris trebuie să iei un autocar. 17 euro. Ruta, adică. Şi faci puțin peste o oră. Timp pierdut pe drum în loc să te plimbi prin oraş. Apoi să nu mai zic de faptul că la întoarcere aveam avion la ora 19, am plecat la 11 de la hotel către turn pe care l-am părăsit la 14.00. De la 14 încolo am pornit înspre aeroport…

IMG_4214.jpg

Capătul din oraş e undeva pe la periferie. Deci oriunde ai avea hotel, fii sigur că nu nimereşti în zonă. De fapt, şi până la obiectivele turistice mai e ceva de mers.

  • Foloseşte metroul. E rapid şi ieftinuț. 14,5 euro zece bilete. Aşa am luat noi, de persoană, şi au fost relativ suficiente. Am mai suplimentat cu un bilet în ultima zi şi n-a fost deloc rentabil. Un singur bilet costă 1,5 euro.

DSC07016.jpg

Rețeaua pariziană de metrou e foarte bine pusă la punct – multe stații şi dese, împânzite în tot oraşul, colorate de mama focului, deci nu greşeşti magistrala. Bine, doar câteva certuri în cuplu de tipul:

Trebuie să mergem pe verde şi schimbăm la X.

Care verde?

Uite, linia asta de la Pont de la Levallois Becon.

E galben!

Care galben? E verde deschis! Uite, ăsta e galben şi noi trebuie să mergem pe verde deschis, adică ăstaaa!

IMG_3866.jpg

…mai are sens să zic cine a avut dreptate? 😛

Pont: biletul este valabil cam o oră şi jumătate de la prima taxare. Deci poți să intri şi să ieşi de câte ori vrei în intervalul ăla, doar că nu de la aceeaşi stație. Adică dacă intri tu de la Liege, nu intră şi iubita după tine. Niet.

IMG_2931.jpg

  • Nu te zgârci la hotel – să aibă mic dejun inclus (chiar dacă e franțuzesc, e sățios. Bine, dacă nu-ți visezi la duş gura plină cu cârnați şi mici, aviz Mister Ţ) şi să fie aproape de mai multe obiective turistice, ca să le bifezi mai rapid şi să nu pierzi mult timp pe drum. La noi la masă a fost cam subțire, la prima vedere, dar cât poți să bagi în tine la prima oră?

IMG_2949.jpg

Ei, asta cu prima oră e relativă, că în prima dimineață am ajuns la timp, primii la masă. Dar a doua zi am împărțit o masă de patru persoane cu nişte arabi, musulmani, ceva. Adică mama şi doi copii, că tatăl a mâncat două mese mai încolo. 😀 Cam atât de aglomerat a fost, încât am despărțit familiile. Aşa, despre hotel ce să zic? A fost micuț, drăguț, am stat la etajul 5, liftul urca doar după ce îi băgai cartela în spațiul de lângă butoane, la coborâre la fel. Camera a fost micuță, dar suficientă, în condițiile în care plecam dimineața şi ne întorceam pe la ora 23.00. Zona a fost bună, zic eu, aproape de metrou, stația Pigalle, iar la parter erau ba un teatru, ba un sex shop, ba un bar cochet unde am şi mâncat într-o seară.

Pont: Seara bea un pahar de vin, aşa se poartă la Paris. Delicatese specifice nu prea mi-au sărit în ochi – poate doar nişte macarons.

IMG_2930

Aşa că eu am mâncat ba un ditai burgerul, ba un somon cu tagliatelle.

Iar Mister Ţ, tot un burger şi apoi…cârnați.

IMG_3786.jpg

Şi nişte crème brulee.

IMG_3664.jpg

Ah, şi se mănâncă în draci cartofi prăjiți, după cum se vede, dar să dea naiba dacă se depune ceva pe ăştia.

  • În luna august ÎNCĂ mai sunt REDUCERI! Şi pe Champs Elysees, îți spun sigur sigur! Şi, la naiba, unele sunt atât de bune încât nu le poți rezista… Tocmai de aia nu pleca cu încălțăminte pe care să o schimbi în fiecare zi, că nu mai ai loc în bagaj – aşa că nu uita să ai şi bagaj de cală! 😀

Eu n-am avut că, deh, low cost, şi deja mă obişnuisem cu gândul că trebuie să pun vreo 65 euro deoparte să plătesc kilogramele în plus. Dar, surpriză!, m-am încadrat în cele 10 kilograme şi am avut 9, hihihi!

 

  • Cumpărături poți face pe Champs Elysees – ai câteva magazine cunoscute (şi nu numai), dar am fost surprinsă să văd un fel de reprezentanțe auto. Am intrat la Mercedes unde erau expuse şi maşini, dar şi diverse lucruri branduite – de la ceasuri, până la rucsace şi butoni de cămaşă.

DSC06942.jpg

Altfel, o zonă de shopping găsită întâmplător a fost Rue de Rivoli – dacă ştii de Etam, Oysho, Promod, H&M etc, acolo le găseşti – bine, nu doar pe Rivoli, dar e de notat. Am mai descoperit ulterior alte zone când voiam să ajung pe la Karen Millen şi Stefanel.

 

Atenție! Magazinele se închid la ora 19.00, cel târziu ora 20.00! Iar duminica totul este închis, inclusiv Galeriile LaFayette. Am simțit-o pe propria-mi piele când duminică, înainte de plecare, dau să alerg înspre Opera (stația de metrou din apropiere de LaFayette), să îmi caut o pereche de sandale*.

Ajunsă la fața locului, că citisem eu că se deschide la ora 09.30, mi-a picat fața – totul pustiu. Doar nişte măturători care îmi spun în ENGLEZĂ, că este închis, duminica este închis.

DSC07018.jpg

Tu crede-mă pe cuvânt că totul e închis, Google dă rateuri uneori. Am vrut să ajung şi la Stefanel, undeva pe la Saint German (aşa se numea stația de metrou), dar am ajuns prea târziu, închisese la ora 19.00. Şi nici la Gerard Darel n-am avut noroc. După ce că uitasem de el, mi-a ieşit în față aşaaaa, întâmplător, dar era închis…

Apropo, la LaFayette nu e de nasul tuturor. Cam scump tot ce e pe acolo, numa’ branduri de branduri, multe, dar multe genți în partea feminină a magazinului. La intrare, evident, bagajul la control. Nu ştiu ce pățea vreun suspect, dar clar nu îl pupa nimeni. La un moment dat când am vrut să intrăm în parte bărbătească (pentru că sunt două clădiri legate printr-o pasarelă), un negru la intrare:

Bonjur!

Bonjur, îi zic şi eu, cu ditai zâmbetul pe față, fără motiv. Poate doar voiam să nu arăt frica. :)) Frica de prețurile mari.

Se uită la mine cu ochii mari.

Chescătufe?, mă întreabă.

Mă gândeam să îi zic un “comsi comsa”, dar i-am dat un “bien, toi?”.

Bien, şi-am plecat mai departe.

Tot cu un negru am purtat aceeaşi conversație şi la turnul Eiffel, la control. Hmm, aşa teroristă par?

*căutam o pereche de sandale de la Karen Millen. Prima dată le-am văzut în mall-ul nostru din Băneasa – peste 1.100 lei. Le-am zărit ulterior la reducere, în acelaşi loc – 900+ lei. Le-am găsit în Karen Millen din Paris – preț redus 60 euro, de la 100 şi ceva de euro, preț întreg. Comentarii? Am avut eu – Dragă Karen Millen Bucureşti, îți doresc faliment uşor, ca să te doară. Cum mă doare pe mine inima când dau 1.200 lei pe o rochie pe care pariziencele o cumpără la cel mult 200 euro.  Iar reducerile pot ajunge chiar şi pe la 70-80 euro…

  • Ca fapt divers, la hotel, la check-in, m-am uitat la afişajul de prețuri – nu-mi mai amintesc prețurile exacte, dar orientativ am văzut că în timpul săptămânii o cameră era 100 euro, iar în weekend 85 euro. Şoc şi groază? Mai mult şoc pentru mine, când ştiu că la noi se umflă prețurile de la orice până la infinit, în orice sezon. Oricum, noi am plătit un city break prin agenție, deci nu mi-am bătut capul cu tipul ăsta de costuri.
  • Nu te maimuțări în zonele aglomerate căci sunt polițişti, jandarmi, cu mâna pe puşcă – orice pas greşit sau suspect e amendat.

IMG_2984.jpg

Uite, la turnul Eiffel nu aveai acces SUB el până nu treceai de controlul de securitate.

DSC06846.jpg

Acum nouă ani când am mai fost prin zonă, nu era aşa. Însă, coada merge destul de repede, un negru se uită în bagajul tău, altul se verifică pe corp cu o baghetă miraculoasă, să îți detecteze armele. Apoi, după ce stai la o altă coadă pentru a-ți cumpăra bilete, continui să stai la alta ca să urci în lift, dar după ce îți e scanat bagajul, după ce arunci brichetele şi cuțitele din dotare. Există încă risc de atentate – aici, la intrarea într-o biserică, ceva.

IMG_2839.jpg

  • Nu îți propune să vizitezi N obiective turistice pentru că n-o să reuşeşti – Eu am avut o listă de vreo 20, din care am bifat vreo…hai să zicem cel mult jumătate. Şi unele întâmplător. Săracu’ Mister Ţ… a muncit nopți la rând în zadar :))

De exemplu, eu aş fi vrut să merg la Muzeul Modei, dar nu mai trebuie – vezi trendurile pe stradă sau chiar în piețele de antichități, vezi mai jos.

  • Recomand un traseu la o piață de vechituri.

IMG_3723.jpg

Deşi aveam notată pe itinerariu una asemenea, am întrebat la hotel. Mi-a spus tanti de la recepție încotro, am ascultat-o, şi când am ieşit de la metrou mai că-i ziceam ceva de dulce – se lucra pe străzi, iar singurii comercianți pe care îi vedeam erau nişte negri care te ademeneau la colț de stradă cu telefoane Samsung, parfumuri nuştiudecare şi genți Louis Vuitton.

Bine, erau şi multe tarabe cu tot felul de rahaturi, ignoră-le că sigur chestiile alea asemănătoare Converşilor nu erau originale.

IMG_3726.jpg

Mai că-mi venea să îi mai umplu nițel frigiderul şi aveam emoții că nu ştiam dacă i-oi zis bine pă engliş sau nu, da’ ziceam că parc-am miorlăit un “vintage”, da’ eu ştiu ce-o fi înțeles madam?!

În fine, în piață de vechituri, ai grijă! Pozele sunt interzise! La unele magazine scrie, la altele nu prea, ideea e că sunt atât de multe lucruri aruncate pe acolo, expuse, de nici nu ştii unde să te uiți. Eu mi-am luat-o şi mai c-am primit o amenințare de la o tanti. 🙂

 

Iar Mister Ţ doar se holba din afara magazinului cu gura căscată şi tot a vrut poze în piață, printre exponate…

Ce găseşti în piețele de genul ăsta? De la bijuterii la haine de firmă şi scumpe (gen Dior, Chanel etc), la fotografii vechi de familie, încălțăminte, bibelouri, farfurii, scaune, mese şi mileuri.

Dacă îți plac asemenea locuri şi ai bagaj de cală, fii atent doar la buget, că unele sunt scumpicele, deşi arată bine răăău. Ah, iar la piața la care am mers noi toaleta era gratuită. 😀 Există locuri în care mersul la toaletă e un lucru sfânt şi dai vreo doi euro pentru el…

Vacanța a fost la început de august, am stat la Ibis Pigalle şi am zburat cu Blue Air, doar cu bagaj de mână.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Tomata cu Scufita

Experiențele merită împărtășite. Să ne amuzăm!

Jurnalul unui medic emigrant

Experiențele merită împărtășite. Să ne amuzăm!

me & my monkeys

Experiențele merită împărtășite. Să ne amuzăm!

Jurnal de bord fără vârstă

Experiențele merită împărtășite. Să ne amuzăm!

Simona Tache

Jurnal roz de cazarmă

%d blogeri au apreciat asta: