ţâfnoasa

I-auzi una, i-auzi două

In ţâfnoasa spune… on 30/12/2013 at 00:05

…ne dregem vocea şiiii unu, doi, trei:

Împodobeşte, mamă, bradul…

Nu, nu, nu! STOP!

Bradul e împodobit, mâncare avem (nişte cârnaţi de la Crăciun, caltaboşi la fel, carne de la Ignat. Deci ne cam descurcăm). Hai, unu, doi, trei şiii:

Aho, aho, copii şi fraţi

Staţi puţin şi ne-ascultaţi

Lângă noi v-alăturaţi

Nişte peşte să-mbucaţi.

Pentru că, nu-i aşa, de Anul Nou trebuie să mânci niţel peşte. De ce? Păi se spune că în următorul an tu vei fi peştele, iar în felul acesta vei trece mai uşor (sau poate subtil) printre necazuri.

Partea bună e că şi vegetarienii pot mânca peşte. Eu parcă am auzit de unii care fug ca ăla mic şi negru de tămâie când aud de lactate sau carne, dar înfulecă cu plăcere dintr-un peştişor. Mai ales dacă ar fi de aur, ehei!

Dar cu ne-am exoticit, trebuie să combinăm alimentele ca să arătăm că nu degeaba ne-am plimbat prin Spania, Italia, Grecia. Aşa că nu pot lipsi boabele de struguri. Doamne fere’ să te prindă schimbarea sufixului fără ei pe masă! De fapt, fără douăsprezece boabe ca să nu murim până la următoarea schimbare de sufix. Deci ai grijă! Nu rata vreun bob că nu mai prinzi următorul Crăciun. Doar o să te uiţi de acolo, de la înălţime şi o să salivezi mai ceva ca Tom când dă de Jerry!

Eşti fată? Eşti nemăritată? Vrei să îţi dea BUZZ vreun bărbat? Vrei să ştii cum arată persoana din spatele ecranului?

Iată reţeta: Se ia una bucată vas din bucătărie, dar să o anunţi pe mama ta că poate vrea să frământe cozonacul în ligheanul ăla. Se pune niţică apă. Apoi inserezi un firicel de busuioc, o ramură de brad şi un ban.

Dar fii atentă! Dacă ai împodobit în casă vreun brad artificial s-ar putea ca sortitul să aibă operaţii estetice, să nu ofilească în veci. Iar dacă bani pentru covrigi nu mai ai, nu îi da palpitaţii mamei tale sau bunicii când atentezi la banii lor ăia mulţi ca să aibă pretendentul…valoare. Anunţă-le!

Dar cum ne pregătim pentru întâmpinarea noului an?

În seara de Crăciun stăm la pândă să-l prindem pe Moş Crăciun. Şi pentru că ştim că el nu e tocmai… suplu îl ameninţăm cu o ciocolată dacă nu ne ascultă. Aşa că el va refuza ciocolata că altfel nu îl mai încap izmenele şi profităm de ocazie să îi cerem lenjeria…intimă. Sigur trebuie să fie roşie! Gata. Fără bani, doar cu puţin efort şi avem ceva roşu pe noi.

Hainele nu putem să le luăm că avem nevoie de unele noi. Deci îi cerem în dar haine noi şi rezolvăm doi iepuri dintr-o singură vizită. 😉

Şi acum… se spune că trebuie să ai bani la tine (cât mai mulţi), dar să nu intri cu datorii în noul an.

Ia să vedem cum stă treaba: în lenjeria roşie ne băgăm niscavai bani. Acolo, pentru că nu trebuie să ne deoache cineva! Iar roşu e bun contra deochi! Dar cum dorinţa de la miezul nopţii sună cam aşa: “să pot să-mi achit maşina/casa”, ghici ce! Cineva are datorii la bancă. Păi şi cum să păşeşti într-un nou an dacă ai datorii? Apăi nu, nu se poate aşa ceva! Dar altfel se poate? Nu, nu, apăi nici altfel nu se poate!  Dacă aveai banii toţi nu te mai împrumutai la bancă/mătuşă/soacră.

Şi chiar dacă ai fi curat ca lacrima, tradiţia spune să ai bani la tine. Da, cât mai mulţi. N-am uitat. Şi apoi se specifică faptul că nu trebuie să ai datorii. Păi pot eu să nu încalc asta? Oricum aş da-o, dator tot mă fac la puşculiţă. Asta înseamnă că voi fi dator toată viaţa mea?

Ding – Dong

Gata, am schimbat sufixul. Du-te repede, repede şi deschide geamul, uşa, să intre anul nou. Hmm… tanti Mimi intră şi ea în acţiune. N-a vrut să o prindă anul nou între aceiaşi mulţi pereţi, de regulă patru şi-un tavan, aşa că a plecat unde a văzut cu ochii. Acum, ea ar trebui să lase uşile şi gemurile deschide ca să… plece anul vechi? Tanti Mimi, poate îţi aminteşti, stă la parter. Păi casa ei devine hostel pentru oamenii străzii cât timp e plecată? Sau e vreun talcioc, ceva? E drept că tanti Mimi ar trebui să stea acasă, pe pervaz, cu un picior afară şi unul pe calorifer ca să-şi păzească gutuile şi verzele…

Şi cum bate ceasul 00.00, Iubiiii, vino repede, aici! Maricica, fă pozica. Suntem fix sub vâsc, da?? Muuua, iubi!

Pentru că da, dacă nu ne pupăm la doişpe fix sub vâsc o să fim trişti tot anul. Dar ce zici de ăia care nu şi-au visat ursitul şi nici nu-l ţin de braţ la an nou? Ăia, gata, sunt depresivi!

Ce trebuie să se mai intâmple de an nou?

Să ne viziteze pe 1 ianuarie cineva. Dar nu oricine intră primul în casă. Dacă îţi vin naşii în vizită, trebuie să fiţi atenţi la detalii. Dacă naşa e blondă sau roşcată, stă la coadă! Nu contează că aşa scrie la carte; femeia intră prima; e blondă, deci stă la coadă. Dar ce te faci dacă şi naşul e blond sau roşcat? Hmm… sună un prieten brunet să facă intrarea că varianta fiftii-fiftii e deja epuizată.

Iar în cazul în care toată noaptea ai petrecut, n-ai decât să înoţi printre gunoaie, printre sticlele goale, ambalaje, pamperşi (dacă există prunci), şi altele pentru simplu fapt că n-ai voie să arunci gunoiul! De ce? Ca să nu-ţi rămână casa goală tot anul. Păi eu zic că mai mult rişti dacă laşi uşile şi geamurile deschise… Dar tradiţia musai trebuie respectată!

Şi bomboana de pe colivă tort e că dacă dormi pe 1 ianuarie, de Sf. Vasile, o să fii leneş tot anul. Aşa că ai două variante: ori eşti leneş tot anul, ori dormi pe 31 decembrie, dar la ora 23.30 te trezeşti, te găteşti pentru întâmpinarea noului an şi petreci până pe 2 ianuarie când, la ora 00.01, poţi trage pe dreapta.

Ce zici, ce variantă te tentează?

Arată-i lui Zuckerberg că mă apreciezi!

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Tomata cu Scufita

Experiențele merită împărtășite. Să ne amuzăm!

Jurnalul unui medic emigrant

Experiențele merită împărtășite. Să ne amuzăm!

me & my monkeys

Experiențele merită împărtășite. Să ne amuzăm!

Jurnal de bord fără vârstă

Experiențele merită împărtășite. Să ne amuzăm!

Simona Tache

Jurnal roz de cazarmă

%d blogeri au apreciat asta: